Poliüretan Zemin Boyası

Poliüretan Zemin Boyası

Poliüretan Zemin Boyası

Pek çok farklı lokasyonda çeşitli özelliklere sahip zemin kaplama ve zemin boyama uygulamaları yapılmaktadır. Ortamın iç veya dış olmasının yanı sıra kullanım amacına göre de çeşitli malzemelerin tercih edilmesi gerekir. Bunun için kullanılan çeşitli malzemeler arasında poliüretan zemin boyası en sık tercih edilen dayanıklı malzemelerden birisidir.

Poliüretan zemin boyası yaptırmadan önce bu ürüne uygun bir alan tespit edilmelidir. Üstün özelliklerinden maksimum yararlanabilmek için uyum haricinde iyi uygulama da yapılması gerekir. Bu sayede senelerce kaliteli bir şekilde kullanılması söz konusudur. İki ana poliüretan türü vardır: yağ bazlı ve su bazlı poliüretan. Bütçenize, zaman çizelgenize ve genel yaşam tarzınıza bağlı olarak, bir poliüretan formunu diğerine tercih edebilirsiniz. Yağ bazlı poliüretan, su bazlı poliüretan ile karşılaştırıldığında daha az kat gerektirir. Bu parke zemin boyası genellikle daha ucuzdur ve yıllar içinde daha az bakım gerektirir. Ancak, bu tür poliüretanın su bazlı olanlardan daha güçlü koktuğunu unutmayın. Poliüretanı uyguladıktan sonra kuruması ve sertleşmesi de saatler alır.

Su bazlı poliüretan zemin boyası berrak bir yüzey bırakır. Yağ bazlı poliüretan ile karşılaştırıldığında, güçlü kokmaz ve kuruması uzun sürmez. Su bazlı poliüretan iki saat içinde kurur. Bu, kuruma sürelerinizi ve sertleşme sürecinizi hızlandırmanızı sağlar.  Eksileri, su bazlı poliüretanın çok daha pahalı olması, daha fazla kat gerektirmesi ve yağ bazlı poliüretanla karşılaştırıldığında daha fazla bakım gerektirmesidir.

Bu dayanıklı boya, fabrikalar, garajlar ve yoğun atölyeler dahil olmak üzere çeşitli endüstriyel ortamlar için mükemmeldir. Bu boyalar hasara karşı dayanıklıdır ve çeşitli yüzeylerde uygulanması kolaydır. Herhangi bir beton, ahşap veya taş iç döşemeyi renklendirmek ve korumak istiyorsanız, poliüretan zemin boyası sizin için mükemmel olacaktır.

Poliüretan Parke Zeminlerde Ne Kadar Dayanır?

Poliüretanın parke zeminlerde ne kadar süre dayanacağını belirlerken dikkate alınması gereken birçok konu vardır. Örneğin yaşam tarzınızı ve kullanacağınız poliüretan cinsini göz önünde bulundurmalısınız. Genel olarak, poliüretan parke zeminlerde yaklaşık üç ila altı yıl dayanır.

İlk olarak, yaşam tarzınızı ve ev alışkanlıklarınızı göz önünde bulundurun:

  • Katlarınızda sürekli olarak kaç kişi yürüyor?
  • Evinizde ne sıklıkla insanlar var?
  • Çocuklarınız var mı?
  • Evcil hayvanınız var mı?

Bu sorular, parke zeminlerinizin ne sıklıkta kullanıldığını belirlemenize yardımcı olacaktır. Poliüretan zemin boyası üzerinde ne kadar sık ​​yürünürse, poliüretanın parke döşemelerinizde o kadar az dayanacaktır. Ayrıca kullandığınız poliüretanın cinsine de bakmalısınız. Su bazlı poliüretanın yağ bazlı poliüretandan daha fazla kat gerektirdiğini ve daha kısa süre dayandığını unutmayın. Ayrıca şunları da düşünmelisiniz:

  • Kaplamanız ne tür bir poliüretan?
  • Kaç kat uygulama yapılmalı?

Yeni bir son kat kaplama, zeminlerinize ek koruma sağlayacaktır. Döşemenize yeni poliüretan ekleyerek yaklaşık 3-6 yıl dayanmasını bekleyebilirsiniz. Zeminleriniz hasarlı, çizik veya aşınmış görünüyorsa, daha önce başka bir koruyucu kaplama katmanı eklemenin zamanı gelmiş olabilir.

Poliüretan Zemin Boyası Nasıl Uygulanır?

Poliüretan zemin boyası uygulamaları için belirli bir yöntem sırası mevcuttur. Bu sayede daha kullanışlı ve sağlam bir zemin boyama sağlanabilir. Eğer elinizde yeterli ekipman bulunuyorsa aşağıdaki gibi bir sıralama tercih edebilirsiniz;

  • Rulonuzu veya boya süngerinizi poliüretan zemin boyasına batırın
  • İlk köşenin kenarlarından bir ayağı başlatın ve ahşabın dokusuyla çalışarak kenarlara doğru poliüretan boyayı uygulayın
  • Silindir veya sünger ile 3-4 cm’lik rahat ileri geri tarama hareketi yapın.
  • Her 10-12 dakikada bir kenarlar ve zeminin ortası arasında geçiş yapın çünkü poliüretan kenar kurursa bıraktığınız yer görünecektir.
  • Bir veya iki kat daha ekliyorsanız, katlar arasında zemini aşındırıcı bir ped (su bazlı poliüretan için) veya çelik ahşap (yağ bazlı malzeme) ile hafifçe zımparalayın.

İşlemleri yaptıktan sonra mükemmel bir zemin boyama işlemi yaptığınızı görebilirsiniz.

Poliüretan Zemin Boyama Öncesi Yüzey Hazırlığı

Poliüretan zemin boyama için zeminler hazır olduğunda, bir sonraki adımınız yüzeyi temizlemektir. Yeni bir zemin yağlı kalıntılardan veya yağlardan arındırılmış olacaktır. Temizleyebilecek ve epoksiyi hızlı bir şekilde uygulamaya hazır olmalısınız. Yağları, gres lekelerini, kimyasal lekeleri, yapıştırıcıları, mastikleri veya lastik lekelerini çıkarmak için profesyonel kalitede bir temizleyici kullanın. Tüm bu maddeleri çıkararak, kaplamanın düzgün bir şekilde yapışmasını sağlarsınız. Zemini temizledikten sonra, üretan zemin boyasından korumak için duvarları kalın bir plastikle kaplamanız önerilir.

Beton zemindeki gözenekleri, küçük çatlakları ve diğer kusurları ortaya çıkarabilirsiniz. İşlemdeki bu adım profil oluşturma olarak adlandırılır ve epoksinin gözenekleri doldurması ve su geçirmez bir bağ oluşturması için gereklidir. Zemini asitle aşındırabilmenize rağmen, çoğu profesyonel gözenekleri ve kusurları düzeltmek için yüzeyi taşlar. Zemin kazındıktan veya taşlandıktan sonra, tüm tozu temizlemek için üzerine ağır hizmet tipi bir elektrikli süpürge çalıştırın. Tüm tozu çıkardığınızdan emin olmak için bir süpürge veya hafif nemli bir paspasla tekrar zeminin üzerinden geçin. Bu sayede poliüretan zemin boyası için alternatif ve sağlıklı bir yüzeye izin vermiş olursunuz.

Poliüretan zemin boyası uygulamadan önce zeminin tamir edilmesi en önemli adımdır. Bu adım, tüm çatlakların ve deliklerin doldurulmasını ve tüm yüzeyin düzleştirilmesini içerir. Zeminde tümsek olmadığından emin olun. Kusursuz bir görünüm için gidiyorsanız, tüm yüzeyin tüm deliklerden, çatlaklardan ve tümseklerden arınmış olduğundan emin olmanız gerekir.

10.07.2023
536
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Çiğdem Akkaya
Çiğdem Akkaya
Merhaba!
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
1
Hemen Ara
Yol Tarifi