Zemin Su Yalıtımı

Zemin Su Yalıtımı

Zemin Su Yalıtımı Nedir ve Nasıl Yapılır?

Zemin su yalıtımı, zemin altında yer alan veya üstünde yer alan suyun diğer tarafa geçmesine engel olmak için kullanılan bir yöntemdir. Su yalıtımı zeminin ve mekânın durumu için oldukça önemli bir durumdur. Bu yüzden suyun veya nemin fazla olduğu mekanlarda yapılması hem zeminin dayanıklığı hem de zeminin ömrü için yararlı olacaktır.

Özellikle dış ortamda bulunan veya amacı gereği su bulunduran mekanlarda ve ortamlarda su yalıtımı sıklıkla yapılmaktadır.

Su yalıtımı, zemin üzerine nem ve su geçirmeyen malzemelerin uygulanması olarak kısaca tanımlanabilir. Kullanılan malzeme veya kullanılacak olan ortamın ihtiyacı göre farklı kullanım ve çeşitleri olmakla birlikte genellikle temel olarak ortak özellikli araçlar kullanılmaktadır.

Su yalıtımı yapılan zeminde sadece uzun ömürlü sağlam zeminler elde edilmesine yaramaz ayrıca da zeminin kolay temizlenmesi ve suyun yol açacağı lekeleri de engellemesi gibi avantajlar da sağlamaktadır.

Su yalıtımın faydaları; zemin daha uzun ömürlü olur, zemin daha dayanıklı olur, zemin üzerindeki malzemeler su temeli zararlar görmez, nem oluşumu da azaltacağı için mekânda daha sağlıklı bir ortam oluşur.

Zemin Su Yalıtımı Nerelerde Yapılmaktadır?

Zemin su yalıtımı, suya maruz kalabilecek iç veya dış fark etmeksizin pek çok farklı mekânda yapılabilir. Zemin su yalıtımı yapmak, zemin sağlığı için oldukça faydalı olduğu için yapılması hem gerekli hem de yararlı olmaktadır. Su yalıtımı yapılan zeminler şu şekildedir:

  • Temeller,
  • İç mekân zeminleri,
  • Teraslar,
  • Balkonlar,
  • Eğimli çatılar,
  • Banyo,
  • Lavabo,
  • İçme su depoları,
  • Atık su depoları,
  • Yağmur suyu depoları,
  • Havuz veya yapay göletler,
  • Otoparklar,
  • Tüneller,
  • Köprü veya yollar

gibi yerlerde su yalıtımı yapılmaktadır. Fakat bu alanlar dışında da pek çok farklı yerde su yalıtımı yapılabilmektedir.

Zemin Su Yalıtımı için Ne Tür Malzemeler Kullanılmaktadır?

Su yalıtım yapılmak istendiğinde farklı farklı malzemeler kullanılmaktadır. Bu malzeme farklılıkları zemin gerekliliğine ve firmaya göre değişkenlikler göstermektedir.

Çimento tipi olan su yalıtım malzemeleri su yalıtımı için kullanılan malzemelerden biridir. İç ve dış ortamlarda kullanılan bu malzeme; ıslak hacimlerde, su depolarında ve havuzlarda kullanılabilmektedir.

Kristalize su yalıtım malzemesi ise; havuz, ıslak hacimlerde su depolarında ve bodrumlar gibi mekanlarda kullanılmaktadır.

En sık kullanılan malzemelerden olan bitün esaslı su yalıtım malzemesinde SBS ve APP olmak üzere iki ana polimer modifiye bitün membranı bulunur. Bitün esaslı su yalıtım malzemesi; yer altı yapılarında, yer altı otoparklarında kullanılmaktadır.

Poliüretan enjeksiyon su yalıtım malzemesi; su tanklarında, duşlarda, mutfakta, bodrumda, temellerde ve tuvaletlerde kullanılmaktadır. Poliüretan enjeksiyon su yalıtımı malzemesi evlerde en sık kullanılan su yalıtım malzemelerindendir.

Epoksi zemin kaplama malzemesi su yalıtım için kullanılan ve sağladığı avantajları ile neredeyse her mekân ve dış ortamda kullanılabilen bir malzemedir. Epoksi zemin kaplama su yalıtım amaçlı; hastane, otel ve otopark gibi mekanlarda sıklıkla kullanılmaktadır. Bunun nedeni epoksi zemin kaplamaların oldukça dayanıklı olmasıdır.

Poliüretan likit membran su yalıtım malzemesi olarak kullanılan bir diğer malzeme türüdür. Ve neme dayanıklı olması dikkat çeken özelliklerindendir. Oldukça dayanıklı olan poliüretan likit membran değişken hava koşularına karşı da zemine karuma sağlar. Poliüretan likit zemin kaplama su yalıtımı amacıyla; süs havuzları, su depoları ve yüzme havuzları gibi farklı yerlerde kullanılabilmektedir.

Polyurea sprey kaplama, su yalıtımı için kullanılan bir diğer zemin kaplama malzemedir. Polyurea zemin kaplama su yalıtımı amacıyla; boru hatları, tank kaplama ve peyzaj alanlarında kullanılmaktadır.

Su yalıtımı için kullanılan farklı malzemeler de kullanılmaktadır ayrıca yukarıda verilen malzemelerin çoğu daha farklı zeminler için de kullanılabilmektedir.

Zemin Su Yalıtımı Nasıl Yapılır?

Zemin su yalıtımı yapılmadan önce yapılması gerekenler ve uygulama sırasında dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Zemin kaplamları yapılırken öncelikle zemin kaplamanın yapılacağı zeminin temiz ve pürüzsüz olması gerekmektedir. Bunun için zemin kaplama uygulamasından önce zeminin temizliği, çukur ve tümsek gibi durumların giderilmesi gerekmektedir.

Zemin su yalıtımı neredeyse her türlü zemin çeşidine kolaylıkla uygulanabilir farklı malzeme çeşidine sahiptir. Zemin su yalıtımının yapıldığı zeminden önce temel su yalıtımı yapılmış olması daha avantajı olacaktır ve zeminin su kaynaklı sorun yaşaması riskini daha da azaltır.

Zemin su yalıtımı yapılacak olan zemine su yalıtımı yapacak olan asıl kat geçilmeden önce astar zeminin her yerine gelecek şekilde düzgün şekilde uygulanmalı. Astar uygulandıktan sonra zemin kaplama katının sürülmesi için belli bir müddet beklemek gereklidir astar kuruduktan sonra diğer işleme geçilebilir.

Zemin su yalıtımın yanında su yalıtımı amacıyla yapılan diğer uygulamalar astarın kuruması için beklenen süre içinde yapılabilir. Ve astarın kuruması için beklenen süre ise yaklaşık 24 saattir.

Zemin kuruduktan sonra zemine su yalıtımı için seçilen zemin kaplama malzemesi zemine uygulanır. Zemin su yalıtımı için seçilen malzeme zemine uygun olmalıdır. Örneğin zeminin içeride mi yoksa dışarıda mı olduğu oldukça önemlidir. Yanlış seçilen zemin kaplama hem zaman hem de para israfı olacaktır.

Zemin su yalıtımı işlemini yapacak olan kişinin veya firmanın işinde profesyonel olması da önemlidir. Çünkü her zemin kaplamanı kendine özel dikkat edilmesi gereken bazı noktaları vardır. Bu yüzden kullanıcılar hizmeti alacakları firmalara bu konuda araştırmaları kullanıcı yararına olacaktır.

18.08.2023
530
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Çiğdem Akkaya
Çiğdem Akkaya
Merhaba!
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
1
Hemen Ara
Yol Tarifi