Teras Su Yalıtımı

Teras Su Yalıtımı

Teras Su Yalıtımı

Teras su yalıtımı, teras tabanının alt yapılara su sızdırmazlığını arttırmak için uygulanan birtakım yöntemleri ifade eder.

Açık teras su yalıtımı, yapılarda son derece önemli bir konudur. Doğru yalıtım yapılmadığı takdirde yağmur ve kar gibi çevresel faktörler zamanla yapılara zarar vererek iç mekanlara su sızmasına sebebiyet verir. Bu durum yapılara ciddi zarar verirken aynı zamanda yapıların estetik görünümünü de bozar.

Yapılara en çok su sızıntısının olduğu yer teraslardır. Teraslarda doğru ve etkili yöntemlerle su yalıtımı yapıldığında teras su birikintisi, yağmur ve kar suyu gibi nem unsurlarına karşı koruma altına alınır. Bu sayede yapıların da hasar görmesini önler.

Teras Çatılarda Su Yalıtımı Nedir?

Teras su yalıtımı, özellikle kış aylarında yapıların olumsuz hava koşullarına karşı korunması için uygulanan yöntemlerdir. Teraslar, yapıların en üstünde bulunan ve açık alanlar olduğundan yağmur ve kar suyunu biriktirmeye de meyillidir. Eğer bu su birikintileri için önlem alınmaz ise bir süre sonra su birikintisi sızma yaparak binaların hasar almasına sebebiyet verir.

Teraslarda su yalıtım yöntemleri sayesinde terasta biriken suyun yapı içinde özellikle tavan ve duvarlara sızarak küf ve mantar oluşumu engellenir. Teraslarda doğru bir su yalıtımı yapılmadığı takdirde zaman içerisinde teras tabanı gevşer ve çatlar. Bu sebeple çatlaklar arasından terasta biriken su yapıların içine sızar ve yapıların hasarlanmasına ortam hazırlar.

Teraslarda Su Yalıtımı İçin Hangi Malzemeler Kullanılır?

Teras su yalıtımı malzemeleri; sıvı, yapıştırılabilir ve su geçirmez özellikteki örtüler olmak üzere üç farklı şekilde kategorize edilmektedir. Sıvı formdaki su yalıtım malzemeleri, sürülebilir formdadır. Teras yüzeyine sürülerek uygulan bu malzemeler kuruduğunda katılaşarak sert ve su geçirmez bir tabaka haline dönüşür. Epoksi, poliüretan ve elastomerik kaplamalar en çok tercih edilen sıvı su yalıtım malzemeleridir.

Yapıştırılabilir su yalıtım malzemeleri, yapışkanlı yüzeyi sayesinde teras yüzeyine yapıştırılarak uygulanır. Bitüm ve modifiye özellikli membranlar en yaygın yapışkanlı su yalıtım malzemeleridir. Su geçirmez özellikte olan örtüler ise teras yüzeyine örtülür ve böylece teras tabanının su geçirmez özelliğe kavuşmasını sağlar. Su geçirmez yalıtım malzemeleri genellikle bitüm kaplı polimer ya da PVC gibi malzemelerden üretilmiştir.

Teras Su Yalıtımı Epoksi

Epoksi, sıvı bir formda olmakla birlikte aynı zamanda kuruduğunda sert, dayanıklı ve su geçirmez bir yüzey haline dönüşür. Aynı zamanda kimyasal direnç oranı da yüksek olan epoksi, bu özellikleri sayesinde terasların su yalıtımı için de sıklıkla kullanılmaktadır.

Sıvı yalıtım malzemelerinden birisi olan epoksi, teras tabanına sıvı formda bir fırça ya da rulo yardımıyla uygulanır ve kurumaya bırakılır. Kuruduktan sonra esnek ve parlak bir görünüme kavuşan epoksi, aynı zamanda sert ve dirençli bir yapıya büründüğünden terasta su sızmasını neredeyse tamamen önler.

Teras Su Yalıtımı Epoksi Fiyatları

Epoksi, reçine ve sertleştirici olmak üzere iki güçlü kimyasal bileşenin karışımıyla meydana gelir. Bileşenlerin kalitesi, yalıtım yapılacak olan terasın ölçüleri ve terasa uygulanacak ola katman sayısı yani epoksi sarfiyat oranı epoksi fiyatlarını doğrudan etkilemektedir. Kilogram ya da litre bazında satışa sunulan epoksi boyalar için bu noktada tek genel-geçer bir fiyat vermek mümkün olmamaktadır.

Teras Su Yalıtımı Nasıl Yapılır?

Teras su yalıtımı detayı mutlaka uygulama öncesinde bilinmelidir. Doğru su yalıtımı terası güçlü ve dayanıklı bir yapıya kavuştururken yanlış ya da eksik uygulamalar beklenen sonucun alınmasına da engel olacaktır. Bu nedenle de teraslarda su yalıtımı yapılırken aşağıdaki adımlar aşama aşama izlenir;

  • İlk olarak uygulama yapılacak olan terasın yüzeyi toz, nem, su, kir ve benzeri gibi tüm kirlerden arındırılır. Eğer teras yüzeyinde çatlak ve kırıklar varsa uygulama öncesinde mutlaka bu deformasyonlar onarılır.
  • İklim koşullarına ve terasın özelliklerine göre tercih edilen teras yalıtım malzemesi, üretici firmanın önerileri doğrultusunda doğru bir şekilde uygulanır. Uygulama sırasında özellikle köşelere, boru geçişlerine, eklem noktalarına çok daha fazla özen gösterilir. Aksi halde bu noktalar su sızıntısına neden olabilmektedir.
  • Uygulama sonrasında kullanılan malzeme özelliklerine göre teras yüzeyi kurumaya bırakılır. Burada malzemeye göre yeterli kadar kuruma zamanı belirlemek önemli olduğundan teras yüzeyi tamamen kurumadan kullanılmamalıdır.
  • Kuruma sonrasında dayanıklılığı arttırmak ve estetik görünüm kazandırmak için seramik, ahşap, taş ya da cila gibi farklı bitirme katmanı çalışması da yapılabilmektedir.

Teras Fayans Üzeri Su Yalıtımı

Yüzeyi fayans olan teraslarda su yalıtımı malzemesi için genellikle sıvı formlu malzemeler tercih edilmektedir. Uygulama öncesinde mutlaka derz temizliği ve dolgusu yapılır. Temizlik ve derz dolgu işlemlerinden sonra teras su yalıtımı malzemesi talimatlar doğrultusunda uygulanır ve kurumaya bırakılır.

Beton Teras Su Yalıtımı

Beton teraslar, üzerinde herhangi bir yüzey kaplaması olmadığından su sızdırmaya çok daha müsait olmaktadır. Terasın dayanıklılığını ve su geçirmezlik özelliğini arttırmak için sıvı formda, yapıştırılabilir ya da su geçirmez örtü formundaki yalıtım malzemeleri arasında tercihe göre malzemeler kullanılabilir. Beton teraslarda ayrıca uygulanması gereken özel bir nokta yoktur. Tadilat ve temizlik aşamalarından sonra kullanılacak malzeme talimatlara uygun olarak yüzeye uygulanır.

Teras Su Yalıtımı Fiyatları

Teras su yalıtımı fiyatları, değişken faktörlere göre farklılık göstermektedir. Fiyatlar üzerinde doğrudan belirleyici olan unsurların başında ise kullanılacak olan yalıtım malzemesinin türü ve yalıtım yapılacak olan terasın ölçüleri gelir. Eğer sıvı formda yalıtım malzemesi kullanılacak ise ve birden fazla katman uygulaması yapılacak ise bu noktada malzeme kullanımı artacağından fiyat da artacaktır.

10.07.2023
479
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Çiğdem Akkaya
Çiğdem Akkaya
Merhaba!
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
1
Hemen Ara
Yol Tarifi